Menüü

Eesti Rahvusraamatukogu

EESTI RAHVUSRAAMATUKOGU (Narva mnt 11, Tallinn)

  • Avatud 18. mail kell 18.00–02.00
  • Sissepääs tasuta.

Pakume meie külastajatele RaRa Muuseumiöö programmiks vabadust valida erinevate tegevuste vahel!

Muuseumiööl pakume sulle vabadust mängida, avastada, liikuda, nautida, kuulata ja õppida! Sind ootavad pereõhtu suurtele ja väikestele, avastamis-, video- ja lauamängud, arhitektuurituur, elav muusika ning avardav ööhääling inimkesksest avalikust ruumist. Pärast südaööd ootame kõiki tudengeid kasutama raamatukoguruumi õppimiseks ja süvenemiseks.

 

RaRa programm Muuseumiööl:

18.0020.00 PEREÕHTU: putukad ja mutukad

  • Missuguseid trikke oskab ämbliku vaenlane? Mitu jalga on kärbsel?
    Kes on kõige tugevam putukas? Miks mesilased tantsivad?

18.00 — 20.30 (algus Toompealt)  arhitektuurituur Toompealt Tõnismäele “Rahvusraamatukogu - majad läbi aegade”  (Tuurijuhid Carl-Dag Lige ja Kalju Tammaru).

  • Muuseumiöö raames toimub ringkäik Rahvusraamatukogu (RaRa) erinevate hoonete juurde. Alustame Toompealt, kus asuv Rüütelkonnahoone oli raamatukogu kasutuses läbi nõukogude perioodi kuni uue maja valmimiseni (1993). Toompealt alla jalutades siirdume arhitekt Raine Karbi kavandatud RaRa peahoone ümbruses, monumentaalsesse raamatute pühamusse, mille renoveerimistööd on kestnud juba mitu aastat. RaRa hoone Tõnismäel on tõeline megastruktuur – justkui linn linnas, mille soppidest ja erineva funktsiooniga ruumidest on esmapilgul raske ülevaadet saada. Tõnismäe sisse ehitatud hoonel on mitu maa-alust korrust, sisetänavad, terrassid ja palju teisi huvitavaid ruume. RaRa peahoone on Eesti noorim kultuurimälestis. Põhjalik restaureerimine annab kogu kompleksile uue hingamise ja toob selle inimestele lähemale.

18.00—22.00 Lauamängud koos Brain Gamesi juhendajatega (RaRa õppeklass).

  • Lisaks üle maja erinevad avastusmängud ja videomängud LVLup!muuseumis.

20.00—20.20 Muusikaline töötuba: Kaisa Ling Thing 

  • Kaisa Ling on bluusimutt, kirjandusajakirjanik, raadiosaatejuht, eesti keele propageerija, kloun ja kriitik, laevakokk ja feminist. Tema peamiseks tööriistaks on hääl. Töötoas uurime erinevate võtete abil oma hääleaparaati ja kuulame, millest ta meile räägib.

20.20—21.00 Muusika: Kaisa Ling Thing Duo (RaRa laval)

  • “Provokatiivne, poliitiline ja praaliv, nii omajagu rafineeritud kui ka veidi labane, valab Eesti parim (olgugi et ainus) palaganibluusi kollektiiv Kaisa Ling Thing kirgliku sõnumi dünaamilisse muusikalisse vormi. Tulevane eesti bluusi grand old lady Kaisa Ling ning pianist Rene Paul on koos muusikat mänginud alates 2017. aastast.
  • 2018 ilmus Kaisa Ling Thingi debüütalbum „Nii kole mees” ning 2021. aasta kevadel „Läänemure lained”, millele on lisa oodata 2024. aasta sügisel ilmuva kolmanda kauamängiva näol.
  • Lisaks on ansambel loonud 2022. aastal lühibluusikali „Kuldsete kätega mees”, mis räägib soolisest palgalõhest, täispika bluusikali meeste alaväärsuskompleksidest („Mehistumise viisid” 2023), filmi- ja telemuusikat ning osalenud Edinburghi, Turku ja Tallinna fringe-festivalidel.

23.00–00.00 RaRa Raadio ÖÖhäälingu avalik salvestus: rahvusraamatukogu Tõnismäe hoone sisearhitekt Ville Lausmäe sisearhitektuuribüroost VLS räägib avalikust siseruumist

  • Mis on avalik ruum? Kellele on vaja avalikku ruumi ja kuidas see mõjutab meie igapäevaelu ning millised on raamatukoguruumi kui kõigile avatud ruumi põhilised tunnused?

00.00–02.00 ÖÖraamatukogu tudengitele: tee öötööd, siis tuleb diplom!

  • Oled oodatud, pääse on prii!
  • Sündmust jäädvustab piltnik ning pilte kasutatakse RaRa ja partnerite kanalites. Kui sa seda ei soovi, siis palun anna sellest pildistajale märku.

 

RaRa väike maja (Narva mnt 11, Tallinn) tavapäraselt avatud avatud

E-R 10—20 ;  L 12—19 ;   P Suletud

RaRa saatkond Solarise keskuses tavapäraselt avatud

E-P 10—19

Lisainfo: Tel +372 630 7100

E-post info@rara.ee